Termocentralele pe cărbune salvează România de la îngheţ

de LM 0

Energia verde este la pământ, termocentralele pe cărbune fiind extrem de solicitate pe acest ger năprasnic. La fel se întâmplă şi cu toate carierele de cărbune din Gorj, care sunt chemate să asigure stocurile necesare. Nu numai pentru grupurile energetice este nevoie de cărbune, ci şi pentru centralele termice din marile oraşe.

 

CEO funcţionează cu 11 grupuri energetice

Producătorul de energie electrică din Oltenia funcţionează, în această perioadă, la capacitate maximă ca urma a gerului instalat de câteva zile în întreaga ţară. Potrivit lui Cosmin Popescu, ex-director în Complexul Energetic Oltenia, compania a pus în funcţiune 11 grupuri energetice, producătorul de energie pe bază de cărbune fiind principalul furnizor în această perioadă. Popescu a mai spus că, la ultima videoconferinţă a noului guvern cu responsabilii din teritoriu, premierul Sorin Grindeanu a dispus măsuri speciale pentru asigurarea transportului de cărbune pe căile ferate către termocentralele care se aprovizionează de la CEO.

În aceste condiţii, se pune problema dacă atitudinea dispreţuitoare a factorilor de decizie faţă de sectorul termo nu pune în pericol securitatea energetică.

 

Record de consum

Ca urmare a gerului, Dispeceratul Energetic Naţional a estimat pentru ziua de luni un consum record de energie electrică la nivelul ţării. Acesta se apropia de 10.000 de megawaţi, cel mai mare din anul 2000 încoace.  Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat, luni, că România se apropie de un consum istoric de gaze naturale din cauza gerului. „Pe partea de energie electrică, am dispus suplimentarea grupurilor de la Turceni, Rovinari, încă trei grupuri a câte 300 MW, care funcționează încă de duminică și produc energie electrică”, a spus Petcu, în urma comandamentului întrunit la Dispeceratul Energetic Național.

De asemenea, a fost repornit un grup de la Complexul Energetic Hunedoara de 150 MW, iar CET Govora a intrat în producție cu un grup de 50 MW.

Producţia de energie electrică se bazează în mare parte pe cărbune şi pe hidrocentrale. Ministrul Petcu a transmis că duminica seară Bulgaria a solicitat ajutor României pe furnizarea de energie electrică, dar ca autorităţile române nu au dat curs rugăminţii, având în vedere situaţia din ţară. „Bulgaria ne-a solicitat ajutor de urgenţă pe furnizare de energie. Nu ne-am asumat acest lucru şi le-am comunicat că nu îi putem ajuta. Ungaria încetează exportul ca să îşi asigure consumul la ei. Noi ne-am asigurat că vom trece aceste două zile în siguranţă”, a spus ministrul.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul