Şocant! Jiul în Defileu s-ar putea transforma într-un pârâiaş

de LM 0

jiu

Specialiştii de la site-ul romaniacurata.ro atrag atenţia asupra unui proiect de amenajare hidrotehnică a râului Jiu, în Defileul Jiului, care ar putea avea efecte devastatoare asupra mediului. Este vorba de investiţia de un miliard de lei a Hidroelectrica, în cele două microhidrocentrale cu aducţiune subterană, din Defileul Jiului.

 

„Investiţie nerentabilă”

Proiectul a debutat greoi în anul 2003 şi întrerupt de mai multe ori din lipsă de finanţare. În cele din urmă, în anul 2015, lucrările au fost reluate, iar acum se apropie de finalizare. Cele două hidrocentrale nu au un aport nesemnificativ în Sistemul Energetic Naţional, însă investiţia este una considerabilă, peste un miliard de lei. „Ca și profitabilitate, proiectul hidroenergetic de pe râul Jiu nu reprezintă o mare sfârâială, energia produsă nu va influența semnificativ producția națională de electricitate, urmând să reprezinte doar 0.9% din coșul energetic național.  Mai mult, investiția de pe Jiu nu e foarte rentabilă, urmând să se amortizeze într-un interval uriaș de timp. Din estimările Hidroelectrica, rezultă un cost de 215 lei/MWh cu producerea de energie electrică în situaţia în care s-ar finaliza investiţia la costurile prevăzute în deviz şi luând în calcul şi cheltuielile operaţionale fixe şi variabile anuale, pentru o perioadă de viață de 50 de ani. Cel mai grav e că această investiție de 1 miliard de lei a statului român cu  impact economic nesemnificativ afectează ultimul mare râu fără baraje al României pe cea mai spectaculoasă porțiune a sa, Defileul Jiului, arie protejată din categoriile Parc Național și Sit Natura 2000”, potrivit romaniacurata.ro.

jiu1

Impact devastator asupra albiei Jiului

Reprezentanţii siteului romaniacurată.ro precizează că investiţia afectează arealul Parcului Naţional Defileul Jiului, unde se află o serie de specii protejate. Potrivit proiectului, 85% din debitul râului Jiu va dispărea, râul urmând să supravieţuiască doar cu diferenţa de 15%. Este greu de crezut că după ce Jiul va fi deviat prin aducţiunile subterane, peştii din Jiu vor mai supravieţui într-o apă de dimensiunile unui pârâiaş.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul