Singurul om de afaceri american din Târgu-Jiu, traumatizat de birocrație: „Nu aş mai investi din nou”

de LM 1

america3

Terry Lacrosse, în vârstă de 61 de ani, este singurul american rezident din judeţul Gorj. Acesta și-a vândut motelul pe care îl deținea în Parcul Naţional Acadia, al doilea ca mărime din SUA, iar o parte din bani i-a investit în trei gogoşerii cu specific american pe care le-a deschis de curând în oraşul lui Brâncuşi.

america1

„M-am gândit să încep o nouă viaţă”

Americanul susține că este îndrăgostit de România și de locurile de aici. Investiția pe care a realizat-o în județul Gorj este de 150.000 de euro, iar în urma acesteia a înființat zece locuri de muncă. „Am avut un motel în America şi am avut angajaţi studenţi printr-un program de muncă destinat tinerilor. Am avut tineri din România care au lucrat pe timpul verii, iar părinţii m-au invitat să vizitez ţara. Era extrasezon, nu aveam ce să fac şi am venit să vizitez judeţul Gorj şi România pentru două săptămâni. M-am îndrăgostit de oameni, de arhitectură şi de peisajele frumoase, şi cum nu era nimic să mă ţină acolo, pentru că nu am familie, m-am gândit că sunt norocos să încep o nouă viaţă. Am rămas uimit când am aflat că unele clădiri sunt atât de vechi încât atunci când au fost construite nu se descoperise America… Am vândut hotelul. După o săptămână de la întoarcerea în România, am contactat un agent imobiliar pentru a vinde hotelul. Am investit banii obţinuţi de pe hotel în afacerea din România. Am primit jumătate de sumă cash, iar cealaltă jumătate în rate pe 20 de ani“, ne povesteşte Terry.

america4

Cum putea rămâne în România

S-a gândit să deschidă o gogoşerie cu specific american, pentru că a observat că tinerii din Europa de Sud-Est sunt înnebuniți după astfel de produse, iar în Târgu-Jiu nu se găseau. Mai mult decât atât, era singurul mod de a rămâne să trăiască în România. Avocatul lui Terry, Mihai Secula, ne explică faptul că în legislaţia din România există un vid, iar un cetăţean dintr-o ţară extracomunitară, care este ieşit la pensie, nu poate să trăiască în România şi să-şi cheltuiască banii aici: „Este un gol legislativ la noi, pentru că nu avem viză de «retirment», în sensul că dacă o persoană la pensie dintr-o ţară extracomunitară doreşte să se mute în România, pentru că-i plac oamenii şi peisajele, nu poate să facă acest lucru. Singurele posibilităţi de a trăi în România sunt: căsătorie, şcoală şi afaceri. Un cetăţean dintr-o ţară extracomunitară poate să stea 90 de zile pe an în România, după care poate să mai vină abia la anul. Există ţări care permit unor persoane să trăiască acolo şi să-şi cheltuiască pensia cum doresc. În România, după o şedere neîntreruptă de cinci ani poţi cere cetăţenia“.

america2

„Vindem gogoşi americane”

Terry a reuşit să deschidă trei gogoşerii din Târgu-Jiu după aproximativ șapte luni de la începerea proiectului, cu întârziere de 3-4 patru luni față de planul pe care și-l făcuse. „Vindem gogoşi americane, un alt gen de desert care există în America, şi dorim să oferim produse specifice de fast-food“, ne explică americanul.

Acum, Terry nu mai sfătuiește pe nimeni să vină și să investească în România, pentru că birocrația este pur simplu absurdă.

 

„Oamenii mici cu ştampile“ i-au creat probleme

Americanul a avut mari probleme chiar de când a dorit să-şi deschidă firma în Târgu-Jiu din cauza numelui său, neobişnuit pentru „oamenii mici cu ştampile“, așa cum îi numește pe funcționari. I s-a cerut chiar să aducă o adeverință de la primăria orașului american, unde are domiciliul, deși acesta se găsește la peste 5.000 de kilometri distanță. „Pe permisul de conducere, care în SUA ţine loc şi de act de identitate, numele «Lacrosse» apare într-un cuvânt, iar în paşaport apare despărţit. A trebuit să dau notă explicativă după două sau trei amânări de la Camera de Comerţ. La un moment dat m-am gândit să renunţ, pentru că nu pot să-i deschid societatea. Asta a fost la început. Până la urmă am reuşit“, ne relatează avocatul Mihai Secula.

 

„Toate întârzierile m-au costat”

Terry a preconizat împreună cu avocatul său că deschiderea celor trei gogoşerii va dura două-trei luni, dar, în final, a durat şapte luni. Terry spune că a pierdut, astfel, 14.000 de euro: „Eu nu ştiu dacă acei oameni cu ştampila înţeleg că pe mine toate întârzierile m-au costat. Am plătit chirii, firmă de construcţii şi salarii“.

 

Piedici, în loc de susţinere

Omul de afaceri a întâlnit situaţii de-a dreptul absurde, în care doi inspectori de la aceeaşi instituţie i-au spus două lucruri diferite: „Nu ştiu dacă acel perete trebuie să fie acolo sau nu, dar dacă l-am pus, amândoi inspectori au fost fericiţi, iar dacă nu îl puneam, unul era mulţumit, iar altul nu. Doi inspectori diferiţi îmi spuneau informaţii contradictorii. După care să mă iau!?! Certificatul de urbanism l-am primit după cinci săptămâni, în condiţiile în care termenul era de trei săptămâni. Era înainte de alegeri şi nu ştiau dacă o să mai lucreze acolo peste o lună“.

O altă situaţie incredibilă s-a întâlnit la Oficiul de Cadastru. Pentru emiterea autorizaţiei de construcţie a fost nevoie de un extras de la cartea funciară, care între timp a expirat. Nu i s-a eliberat extrasul de carte lui Terry pentru că cererea iniţială a fost depusă de avocatul său, iar el era plecat din ţară, deşi actul era pentru firma lui Terry.

 

Sfatul americanului: „Nu investiţi în România!”

Acum, americanul nu ar mai recomanda vreunui străin să vină şi să investească în România: „Dacă cineva m-ar întreba dacă să vină aici şi să investească, i-aş spune să nu o facă. Până când aceste lucruri nu se vor desfăşura în mod corect, nu se vor face investiţii în România. Am avut multe afaceri de succes în viaţa mea, iar ceea ce am învăţat de la început este că angajaţii mei vor face afacerea profitabilă sau pot s-o ducă la faliment. Nu regret că sunt aici, pentru că oamenii sunt minunaţi, ţara este foarte frumoasă, doar că nu îmi plac oamenii aceia micuţi cu ştampila“.

 

„Eram pe punctul de a ceda şi a pleca de aici”

Singurul afacerist american din Gorj spune că funcționarii trebuie să-i privească pe oamenii de afaceri cu încredere și să-i ajute să nu greșească: „Acolo guvernul nu-i consideră pe cetăţeni ca posibili hoţi, ci sunt priviţi cu încredere, ca oameni care vor să facă lucrurile corect, dar mai fac greşeli. Oamenii din departamente te ajută să faci lucrurile corect. Nu aş mai face acest lucru din nou. În urmă cu o lună eram pe punctul de a ceda. Să vând tot ce am investit şi chiar să pierd şi să plec de aici, pentru că mi-a ajuns. Înţeleg că există tranziţie, că se încearcă să se facă lucrurile cât mai corect, dar nu înţeleg cum trei funcţionari de la o instituţie te pun să completezi un formular în trei moduri diferite (…) Peste tot în lume există hoţi. Oriunde va exista cineva care să înşele sistemul şi trebuie să există forţe care să lupte cu aceştia, dar să-i tratezi pe toţi ca nişte hoţi este greşit şi ajungi să încurajezi activităţile pe care încerci să le previi“.

ALIN PETRE

Distribuie articolul

Comentarii (1)

  1. I ate a donut from there . It was delicious . But i`m afraid that your business will not work if you don`t take measurements. Firstly ,sell your donuts at 1 leu . Make bigger donuts. People will buy constantly donuts because they are cheap . I guarantee that it will work and you will make more money . And you should hire someone to eat donuts in front of your store to attract clients . Hope you will read it ,sir .

Nu poti comenta acum