Sindicatele CEO, îngrijorate de lipsa cărbunelui şi de condiţiile de lucru din cariere

de LM 0

Sindicaliştii din CE Oltenia sunt îngrijoraţi de cantitatea insuficientă a cărbunelui din depozitele companiei. Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldăruşe, recunoaşte şi el că sunt probleme cu asigurarea stocurilor de cărbune în zonele Turceni şi Işalniţa şi spune că ministrul Energiei deţine, cel mai probabil, informaţii actualizate privind situaţia de la CEO. Dumitru Pîrvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, a declarat că CEO nu va întâmpina problemele în ceea ce priveşte stocurile de cărbune necesare producţiei de vârf pe care trebuie să o asigure compania în aceste zile geroase.

 

Fără echipamente şi ceai cu zăpadă

Minerii îşi desfăşoară activitatea fără echipamente adecvate şi fără ceaiuri calde, spun sindicaliştii. Preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldăruşe, acuză şefii Complexului Energetic Oltenia că îi umilesc pe angajaţii companiei care lucrează în spaţii deschise, în condiţii extreme din cauza gerului de afară. „Salariaţii primesc în bătaie de joc câte un pliculeţ de ceai şi unul de zahăr, deşi, conform legii, ar trebui să beneficieze de ceaiuri calde, pe tot parcursul programului de lucru. În aceste condiţii, angajaţii nu au decât să-şi prepare singuri ceaiurile, însă, cu zăpadă, având în vedere că, la mai multe unităţi miniere din CEO au expirat şi contractele cu firma care asigură apa potabilă. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât o parte a minerilor şi energeticienilor nu dispun nici de echipament adecvat perioadei de iarnă, aceştia lucrând în salopetele vechi de mai mulţi ani. În cariere, temperatura resimţită de corpul uman este mult mai scăzută decât cea înregistrată în mod normal în termometre. Administraţia CEO îi sfidează pe salariaţi şi nu ia măsuri, conform cu legea, pentru munca în condiţii extreme”, a declarat Gabriel Căldăruşe, liderul SMEO.

 

Controale CEO în cariere

CE Oltenia susţine că respectă legislaţia în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de muncă pentru angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în aer liber şi numai. „Asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării activităţii în această perioadă este ţinută permanent sub supraveghere. În cursul zilelor de 9 şi 10 ianuarie 2017, au fost efectuate controale, atât la unităţile miniere, cât şi la electrocentralele aferente CE Oltenia, asupra modului de acordare al ceaiului, dotării cu echipament individual de protecţie corespunzător perioadei de iarnă, asigurării încălzirii sediilor sociale, atelierelor şi a cabinelor fiecărui utilaj, amenajării drumurilor de acces. Fiecare punct de lucru (din cariere şi din centrale), inclusiv fiecare excavator este dotat cu dozator de apă caldă, astfel că ceaiul poate fi preparat oricând pe parcursul schimbului de lucru, existând un acord cadru de furnizare a apei plate valabil până în septembrie 2017, cu contract subsecvent valabil până în februarie 2017. În urma acţiunii de verificare desfăşurate nu au fost constatate deficienţe care să împiedice buna desfăşurare a activităţii”, se arată într-un comunicat de presă al CEO.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul