Ruptură între aspirațiile tinerilor și posturile oferite la Bursa Locurilor de Muncă

de LM 0

ajofm-gorj-1

Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți a avut loc, joi, 20 octombrie, la Complexul Studențesc Debarcader. Acțiunea a fost organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj, în parteneriat cu Universitatea „Constantin Brâncuși“, care a pus la dispoziție spațiul.

La Bursă au participat 49 de angajatori, care au oferit 550 de locuri de muncă, din care 66 pentru studii superioare. „Cele mai multe posturi oferite sunt pentru meseriile de croitor, prelucrător prin așchiere, sudor, ospătar, barman, lucrător în comerț, lăcătuș mecanic, mecanici auto, zidar, mozaicar, instalatori. De asemenea, pentru cei cu studii superioare sunt oferite posturi de inginer constructor, inginer tehnolog, medic veterinar, jurist, agent de asigurări, farmacist, consultant financiar, tehnician calitate, tehnician devize”.

ajofm1-1

Angajați pe loc

Tinerii care au participat la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți au fost dezamăgiți de oferta găsită. „Sunt la master în ultimul an. Deocamdată am depus un singur CV pentru un post de consilier vânzări“, a spus un tânăr.

Un alt tânăr absolvent de facultate spune că nu își găsește un loc de muncă pe specialitatea sa: „E greu să găsești un loc de muncă. M-am gândit să plec în străinătate, dar m-am gândit să încerc şi aici. Oferta mi s-a părut destul de bună. Eu am terminat Ingineria Mediului. Se găsesc cu greu locuri de muncă în acest domeniu. Momentan, nu o să plec afară, dar dacă nu găsesc nimic de lucru, o să plec în străinătate“.

În schimb, patronii se plâng că nu găsesc angajați pentru posturile pe care le oferă. „Caut un inginer constructor și betonist. Nu am găsit pe nimeni. Deocamdată rămânem cu postul neocupat“, a spus Alexandra Tunaru.

ajofm1-2

„Este încurajată nemunca”

Ofer două posturi de lucrător gestionar în Târgu-Jiu și în Bumbești-Jiu. La Bumbești-Jiu caut de trei luni și nu găsesc. Cred că este încurajată nemunca. Gândirea este că decât să muncească pe sume mai mici, mai bine stă acasă“, a precizat Cristinel Deaconu.

Nicu Boară, reprezentantul unei societăți, caută de mai mulți ani muncitori calificați: „Avem o problemă mare în găsirea muncitorilor calificați. O să încercăm până găsim. Sunt din ce în ce mai puțini calificați. Trebuie să se axeze mai mult pe școlile profesionale. Căutăm tâmplar, confecționar tâmplărie PVC și mecanic auto. Nu găsim de ani de zile personal calificat. Trebuie să susțină o probă de lucru, pentru că peste tot se întâmplă acest lucru“.

ajofm-gorj-2

Selectaţi pentru interviu

Potrivit lui Romeo Chiriac, şeful AJOFM Gorj, la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți au participat 379 de persoane din care 300 absolvenți. Printre participați s-au numărat 70 de elevi în an terminal de la un liceu din Târgu-Jiu, care au dorit să vadă cum se desfășoară procesul de angajare, dar şi nouă deținuți de la Penitenciarul Târgu-Jiu. Au fost angajați pe loc 16 tineri și 147 au fost selectați pentru un interviu sau probă de lucru.

ALIN PETRE

Distribuie articolul