Ministrul Energiei ia bani de la CEO pentru poveşti cu privatizări

de LM 0

grigorescu

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, încasează bani de la Complexul Energetic Oltenia, fiind în comisia de privatizare a companiei. Liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, a declarat că din comisie mai fac parte şi alţi funcţionari din ministerul condus de Grigorescu. Comisia respectivă tot pregăteşte listarea la Bursă a CEO, dar listarea a tot fost amânată. Aceasta nu este însă singura comisie de la nivelul companiei, prin care mai multe persoane câştigă lunar sute de lei. Ca urmare a dezvăluirilor făcute, PNL Gorj îi cere demisia ministrului Energiei, Victor Grigorescu, şi îl acuză că, lunar, încasează imoral circa 3.000 de lei de la CEO. În timp ce producătorul de energie înregistrează pierderi şi anunţă 4000 de concedieri, angajaţii din Ministerul Energiei îşi rotunjesc veniturile cu banii încasaţi de la CEO, fără a face însă ceva. „Să vii să încasezi de la CEO pe comisii, fără să faci nimic, este imoral. Este de o imoralitate crasă”, susţine liderul PNL Gorj.

stat plata CE Oltenia

Abonaţi la banii CEO

Ministrul Energiei, secretarii de stat, dar și alți angajați  ai ministerului se află pe statele de plată ale Complexului Energetic Oltenia, pentru activitatea pe care o desfășoară în comisii înființate la nivelul companiei energetice. Într-un document din luna iulie a acestui an, printre cei remunerați pentru comisia IPO (Ofertă Publică Inițială) a Complexului Energetic Oltenia se mai află Corina Popescu, Georgeta Gavrilă și Cristian Bușu, toți secretari de stat în Ministerul Energiei, Marin Florentina-Cerasela, consilier al ministrului Energiei, Stănescu Bogdan, director în cadrul ministerului Energiei, membru în alte 12 CA-uri sau AGA  la companii de stat, Alexe Alexandru, expert Ministerul Energiei, Iancu Liliana, coordonator Compartimentul Resurse Umane din cadrul ministerului și alții.

Cele 33 de persoane au încasat peste 76.000 de lei pentru luna iulie. Toate au calitatea de colaboratori ai CEO.

 

Dovada: statul de plată al CEO

,,Documentul, acest ştat de plată, vorbeşte despre comisia înfiinţată la nivelul CEO pentru listarea la bursă, acel IPO despre care tot vorbim de câţiva ani. Din acest IPO fac parte ministrul Energiei Grigorescu, care încasează bani de la CEO şi încă trei secretari de stat din cei patru pe care îi are. Doar unul nu e în această comisie. Mai apare consiliera ministrului, doamna Cerasela Marin, care ne-a şi vizitat, şi care şi ea încasează. Unii din cei 33 încasează 2.667 de lei pe lună, alţii, care sunt consilieri ai ministrului, încasează doar 1.800 de lei pe lună, doar dintr-o comisie şi sunt patru astfel de comisii la CEO, din câte cunosc eu”, a precizat Dan Vîlceanu.

 

Îi cer demisia

Dan Vîlceanu i-a cerut lui Grigorescu să plece din funcţia de ministru al Energiei. Liderul PNL Gorj spune că ministrul primeşte nejustificat bani de la Complexul Energetic Oltenia. El a adresat o scrisoare deschisă ministrului Grigorescu prin care îi solicită să facă publice toate sumele încasate de el și de angajații ministerului, pentru prezența în toate comisiile, CA-uri sau AGA ale tuturor companiilor de stat. Liberalul şef de la Gorj susţine că astfel de practici imorale nu pot fi tolerate de PNL, partid care susţine Guvernul Cioloş din care face parte şi Victor Grigorescu. Cu toate acestea PNL Gorj afirmă că va aduce la cunoștința premierului Dacian Cioloș, practicile din cadrul Ministerului Energiei.

 

Scrisoare deschisă

„Ați invocat lansarea unui «proiect ambițios» de transparentizare intitulat «Transparența în energie» prin care invocați integritatea și limitarea incompatibilităților. În spiritul transparenței și integrității pe care le invocați, Partidul Național Liberal, filiala Gorj, vă solicită să faceți publice toate sumele pe care le încasați, dumneavoastră și angajați ai Ministerului Energiei, din activitățile desfășurate în comisii, consilii de administrație sau adunări generale ale acționarilor din companiile cu capital majoritar de stat.  Facem această solicitare după ce am constatat că dumneavoastră și alți angajați ai ministerului Energiei sunteți remunerați pentru a face parte din comisii în cadrul Complexului Energetic Oltenia, companie cu capital de stat în subordinea ministerului pe care-l conduceți. Toate acestea, deși ați declarat public că susțineți ideea ministrului Economiei Costin Borc ca prezența oficialilor în adunările generale ale acționarilor din companiile de stat să nu mai fie remunerată. Mai mult decât atât, Domnule Ministru, ați declarat că ați trasat trei direcții fundamentale în domeniul energetic românesc, prima fiind «curățarea lui de obișnuințele dăunătoare ale trecutului», ori tocmai aceste obișnuințe dăunătoare vă sunt familiare și dumneavoastră. Domnule Ministru, vă solicităm pe această cale, încă o dată, să demisionați din funcția pe care o dețineți la ministerul Energiei, dat fiind faptul că sunteți un ministru tehnocrat, cu un comportament tipic Guvernului Ponta, în niciun caz unui ministru din cabinetul Dacian Cioloș”, se arată în scrisoarea deschisă înaintată de PNL Gorj ministrului Grigorescu.

IRINA IRINOIU
CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul