Listă lungă de aşteptare pentru un RMN la Târgu-Jiu

de LM 1

rmn2

Bolnavii care au nevoie de efectuarea unei investigații medicale de tip RMN sunt amânați cu lunile, pentru că aparatul este foarte solicitat. Maria Rostogolea are 58 de ani și suferă de o afecțiune care-i afectează coloana vertebrală şi are nevoie de efectuarea unei investigații RMN în fiecare an. Era programată în luna august, dar nu se știe dacă va putea efectua această analiză până la sfârșitul anului.

 

„Pentru mine e târziu…”

„Mi se degenerează coloana vertebrală. Am sindromul coadă de cal. Sunt operată cervical și patru ori lombar. Eu trebuie să fac RMN, din anul 2012, în fiecare an, pentru evaluarea bolii. Am făcut RMN abia în luna august a anului trecut, deși eram programată din martie 2014. Atunci am fost programată pentru acest an. M-am dus mai devreme pentru că mă simțeam rău. În iunie erau la rând abia cei care erau programați cei din luna ianuarie. Am făcut sesizare la Casa de Asigurări și mi s-a răspuns că nu m-am dus cu biletul de trimitere. Am luat biletul de trimitere și am fost din nou, dar mi s-a spus că doar dacă primesc telefon pot să mă bage la investigații. Mi-au spus că o să mă bage în luna martie a anului viitor. Pentru mine e târziu“, a povestit femeia.

rmn1

„Se abuzează de această investigație”

Daniel Șurlea, directorul interimar al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj, a spus că au fost decontate în acest an investigații RMN de 550.000 de lei: „Bugetul decontat firmei care are acest RMN se ridică la suma de 550.000 de lei. Chiar recent a fost o suplimentare de 90.000 de lei pentru serviciile de RMN. Sunt programările pe perioade destul de lungi, dar probabil că se exagerează și de către medici, pentru că investigațiile RMN se acordă în două situații clare: în caz de urgență medico-chirurgicală majoră sau în situații în care s-au epuizat restul posibilităților de explorare. În multe cazuri, RMN este prima investigație care se efectuează“.

O investigație RMN costă 450 de lei fără substanță de contrast și 700 de lei cu substanță de constrast.

 

Spitalul vrea să cumpere un RMN

Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu beneficiază de cinci analize RMN gratuite. „Convenția prevede ca firma să efectueze pentru spital cinci investigații RMN pe zi pentru pacienții internați în spital. În anul 2012, firma a cesionat convenția respectivă către firma Medical Imagine Concept. RMN asigură venituri spitalului, în sensul încheierii unui contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, în sensul asigurării acestei investigații medicale în regim de ambulatoriu. Programările se fac și în funcție de bugetul alocat de Casa de Asigurări de Sănătate. Am pus pe lista de investiții achiziționarea unui RMN, dar o să vedem dacă va fi aprobat de Ministerul Sănătății“, a precizat Florin Brâncuși, șef Serviciu aprovizionare din cadrul Spitalului Județean de Urgență.

ALIN PETRE

Distribuie articolul

Comentarii (1)

  1. De ce nu spun bolnavii adevărul. Sunt programați târziu pentru a beneficia de plata RMN de la stat. Adică regula e că dacă plătești RMN pe loc poți face radiografia în 3 zile. Dacă aștepți să plătească Casa de asigurări aștepți până vin banii de la stat. Si atunci te programează peste câteva luni funcție de înscrieri. Așa că femeia din imagine se plânge ce probleme are ea și cum avansează boala dar nu spune că nu dă un ban pentru RMN și că 700 lei plătește casa pentru ea. În schimb cercei de aur are la urechi. Niște milogi, plângăcioși dar care dau 3000 euro la lautari să cânte la nuntă. Numai ca să se dea mari

Nu poti comenta acum