Împușcături la Podul Jiului. Trupele române s-au luptat cu cele germane

de LM 0

lupte-jiu-6

Luptele de la Podul Jiului, din Târgu-Jiu, din 14/28 octombrie 1916, au fost reconstituite de către membrii Asociației „Tradiția Militară“ și de către colaboratorii acesteia, care fac parte din alte organizații similare. Lupta care a fost prezentată în fața publicului din Târgu-Jiu a fost o adevărată lecție de istorie. Trupele care s-au înfruntat au folosit chiar „gloanțe oarbe“. Combatanții au folosit exact aceleași arme și echipamente de luptă din perioada respectivă. Uniformele au fost identice cu cele folosite de soldații din Primul Război Mondial.

lupte-jiu-1

Pasionaţi de istorie

Asociația „Tradiția Militară“ are peste 40 de membri, care au meserii diferite, chiar și directori de unități economice. „Este dificil să ne adunăm toți la o singură activitate, pentru că suntem de pe tot cuprinsul țării și este dificil cu transportul, iar fiecare are profesia și familia lui. Toți fac această activitate în timpul liber, pe banii lor, pe efortul lor. E greu să ne potrivim toți în aceeași zi. Cei care vin în cadrul asociației sunt pasionați de istorie, cu atât mai mult cu cât noi nu glorificăm războiul și îl prezentăm ca un moment cardinal în viața unui popor, ca lecție de istorie, astfel încât oamenii să nu facă aceleași greșeli. Meseriile voluntarilor sunt foarte diferite: medici, avocați, tehnicieni, un fost militar, studenți, elevi, directori de întreprinderi, iar eu sunt inginer. Suntem foarte uniți și ceea ce ne unește este pasiunea pentru adevărul din istorie, pentru un mod corect de a face faţă celei mai mari încercări din viața unui om“, a spus reprezentantul Asociației „Tradiţia Militară”, Mircea Stoica.

Asociația are uniforme pentru perioadele istorice cuprinse între anii 1806 și 1946.

lupte-jiu-2

Din echipament nu lipsesc elementele originale

Voluntarii din asociație se întâlnesc în fiecare weekend pentru a se instrui în diferite localități din țară. „Avem filiale la Satu Mare, pe Valea Prahovei, și Brăila. Ceea ce facea acoperă o zonă neglijată în societatea noastră. Această cultivare a tradițiilor, a patrimoniului imaterial din tezaurul românesc. Oamenii simt această necesitate și este interesant că vin părinții să-și aducă la noi copiii pentru a fi educați în spiritul educației care să conțină și pe cea militară. După un foarte aprofundat studiu al arhivelor, reproducem uniformele exact după cum sunt specificațiile regulamentare. Ne procurăm ținutele de la Ro Militaria, un atelier pe care îl deține un camarad de-al nostru. Avem și elemente originale. La mine, binoclu, sabia, centura, baioneta sunt originale. Unele au fost moștenite de la rude sau le-am cumpărat de pe piața liberă“, a mai precizat Mircea Stoica.

lupte-jiu-5

Funcționează de 12 ani

Asociația funcționează din anul 2004, iar din anul 2008 și-a schimbat denumirea în Asociația „Tradiția Militară“. „Tot atunci, am decis să reconstituim mai multe unități militare care s-au acoperit de glorie. Noi reprezentăm România și la Uniunea Europeană a Asociațiilor Istorico-Militare. Există o tradiție în acest sens, care datează dinainte de Al Doilea Război Mondial. Pentru că România nu își deschisese această poartă, au fost grupuri în țări străine care reconstituiau armata română“, a mai precizat reprezentantul asociației, care este director operațional la compania de aviație, responsabil pe Aeroportul Otopeni și Praga.

ALIN PETRE

Distribuie articolul