„Festivalul castanului“, dar fără… castane

de LM 1

festival-castane-1

Cea de-a patra ediție a „Festivalului castanului“ a avut loc joi în localitatea Tismana, acolo unde există plantații și o rezervație naturală de castani. Din păcate, doar un singur producător a venit cu castane la festival. Acesta a vândut kilogramul cu zece lei: „Producția a fost foarte slabă din cauza precipitațiilor care s-au înregistrat în prima parte a anului, dar și a bolii care-i usucă. Cred că peste câțiva ani nu o să mai avem castani deloc. Producția pe care am realizat-o în acest an este de 800 de kilograme, iar anul trecut am realizat două tone. Am peste 100 de castani. Aveam 200, dar am mai tăiat din ei, pentru că s-au uscat. Am mai plantat și puiet, dar nu prea dă randament“.

Pe o scenă amenajată în fața școlii din centrul localității a avut loc un spectacol de muzică și dansuri populare susținut de către grupuri folclorice din zonă și din comunele învecinate.

festival-castane-5

Proiectul a fost prelungit cu 18 ani

„Festivalul castanului“ se desfășoară în cadrul proiectului „Managementul Conservativ al Habitatelor“, finanțat cu suma de aproape două milioane de euro de către Uniunea Europeană, care a constat în aplicarea unor tratamente speciale la castanii care sunt afectați în număr mare de către „cancerul castanului”, așa cum este denumită boala. De asemenea, o altă componentă a proiectului a constat în creșterea puietului de jneapăn în sere sau plantații și însămânțarea acestuia în zona Muntelui Oslea. Elisabeta Juveloiu, manager de proiect, a spus că s-a hotărât prelungirea proiectului cu o perioadă de 18 luni: „Festivalul din anul 2016 este o ediție absolut specială. Se află la cea de-a patra ediție și găzduiește o secțiune specială: Gala ariilor protejate, ediția a II. Am reușit să reunesc la acest festival peste 120 de specialiști din toată România, oameni dăruiți naturii. Am venit în fața lor cu rezultatele proiectului «Managementul conservativ al habitatelor de jneapăn și castan», cu rezultate parțiale, dar care au fost apreciate la vizita de monitorizare a Comisiei Europene. Am cerut o prelungire de 12 luni a proiectului, iar sugestia și acceptul Uniunii Europene a fost să primim 18 luni de prelungire. Este un semn  că aprecierea pentru rezultatele parțiale este extraordinar și toată eforturile nu au fost zadarnice. Lăsăm Tismanei castanul, lăsăm României habitatul de castan. Proiectul se desfășoară din anul 2012 și îl vom prelungi până la sfârșitul anului 2018. Suma bugetată este de aproape două milioane de euro“.

În cadrul proiectului au fost plantați 30.000 de puieți de jneapăn și s-au aplicat în două rânduri tratamente biologice la castani și urmează un al treilea tratament. O altă activitate a constat în plantarea de puieți de castani. S-a reușit plantarea pe o suprafață de zece hectare și urmează să se mai efectueze plantări pe o suprafață de 15 hectare.

festival-castane-4

Castanii tratați au început să dea roade

Marian Slivilescu, primarul orașului Tismana, a precizat că rezultatele tratamentelor aplicate se vor vedea în timp: „Specialiștii care au participat la acest proiect dau o șansă salvării castanului. Rezultatele sunt vizibile și pozitive, doar că trebuie să avem puțină răbdare. Dacă distrugerea a avut loc în peste 30 de ani, nici vindecarea nu poate fi rapidă. Sunt exemplare care au fost tratate în urmă cu trei ani ani și acum au și castane. Oamenii se așteaptă la rezultate imediate. Niciunde nu pot fi obținute. Ciuperca dăunătoare care a distrus timp 30 de ani scoarța castanului este devorată până la urmă de către virusul implantat“.

festival-castane-2

De la 120 de tone s-a ajuns la 3-4 tone

Primarul Marian Slivilescu a precizat că producția de castane s-a redus în ultima perioadă: „Producția este mică, pentru că nici 10% din castanii de acum 30 de ani nu mai sunt în vegetație. Estimez o producție de 3-4 tone, ceea ce este foarte puțin, pentru că de la noi se recoltau în urmă 20 de ani peste 120 de tone“.

ALIN PETRE

Distribuie articolul

Comentarii (1)

  1. „Proiectul a fost prelungit cu 18 ani”
    „s-a hotărât prelungirea proiectului cu o perioadă de 18 luni”

    1 an = 12 lun

    Care-i minciuna si care adevar ?

Nu poti comenta acum