Festin gastronomic la Tismana. Piftii de fazan şi păstrăv, la Festivalul Răciturilor

de LM 0

tismana1

Mai multe pensiuni din județul Gorj, dar și elevii Colegiului Economic „Virgil Madgearu“, au participat la cea de-a opta ediție a Festivalului Răciturilor, care s-a desfășurat sâmbătă, 17 septembrie, la Vila Ursu, din Tismana. Cei mai buni specialişti în piftii s-au întrecut în prepararea deliciilor.

 

Bucătarii celor 14 pensiuni au pregătit piftii de mai multe feluri, de la cele tradiționale, din carne de porc sau pasăre, și până la cele din păstrăv sau fazan. Pe lângă răcituri, au fost preparate și expuse diferite mâncăruri tradiționale. De asemenea, ansamblul folcloric din localitate a prezentat un spectacol, iar cei prezenți s-au prins într-o horă.

Maria Bojincă, de la Pensiunea „Brâncuși“ de la Peștișani, participă la Festivalul Răciturilor chiar de la prima ediție: „Am pregătit piftii de fazan, de păstrăv, de caras, curcan, sărmăluțe, fazan umplut, pâine făcută acasă. Ca o răcitură să aibă consistență și să fie gustoasă trebuie să se folosească multă carne, de preferat din gospodărie. Piftia trebuie făcută în oale de pământ și la foc moderat“.

 

„Popasul lui Brâncuși“

Elevii de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu“ au prezentat în cadrul festivalului un stand denumit „Popasul lui Brâncuși“, în cadrul căruia au expus mai multe preparate tradiționale. „Am pregătit plăcintă cu mere caramelizată, turtă, sarmale și, bineînțeles, răcituri de pasăre și de porc, precum și un platou țărănesc. Toate produsele sunt făcute de către elevii de la specializarea de alimentație publică, sub îndrumarea doamnei profesoare Narcisa Călugăru“, a precizat Bianca Dragotă, elevă în clasa a X-a.

 

„Exponate tot mai apetisante”

Primarul localității Tismana, Marian Slivilescu, a precizat că prin astfel de evenimente se prezintă potențialul gastronomic al zonei: „Este un festival care are maturitate. Exponatele pe care le-au adus participanții sunt din ce în ce mai apetisante și estetice. Prin acest eveniment se încearcă să se atragă atenția asupra potențialului nostru gastronomic, pentru că în zonă sunt atât crescători de animale, iar piftia are la bază acest ingredient, precum și păstrăvării. Este o posibilitatea de a valorifica produsele agricultorilor prin intermediul pensiunilor turistice. Este prezentă o asistenţă numeroasă, asta și pentru că este o zi în care temperatura și soarele sunt generoase. Sperăm că prin acest fel de manifestări să le oferim celor care ne calcă pragul clipe frumoase“.

ALIN PETRE

Distribuie articolul