Ciurel îi vrea capul lui Boza şi consilier la Energie?

de LM 0

Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, îl atacă dur pe directorul actual al companiei Sorin Boza. Acesta din urmă este acuzat că nu este capabil să gestioneze situaţia stocurilor de cărbune şi să asigure funcţionarea termocentralelor. Şi ministrul Energiei, Toma Petcu, a spus că stocurile de cărbune de la CEO nu sunt suficiente decât pentru patru zile.

 

„Dacă persistă gerul, totul sare în aer”

„Conducerea CEO raportează succesuri după succesuri. Deși s-a produs cu 1,5 mil. de MWh mai puțin ca în 2015 și cu un cost cu 12% mai mare. În SEN este dezastru. Ca în fiecare an, CEO e chemat să salveze SEN. Tot anul s-a raportat ca stăm foarte bine cu stocurile. Că avem peste un milion de tone. S-au trecut în stocuri și cărbunele din depozitele minerilor, ba chiar și cel din pământ, aflat în descopertă. (…) CEO merge cu 11 grupuri. Adică consumă 100 mii de tone pe zi. 4 zile de funcționare. (…) Oricum peste o săptămână, dacă persistă gerul, totul sare în aer. Toată vara minerii au stat în șomaj tehnic, plătiți cu 75% (a fost o ințelegere cu sindicatul, pentru ca in iarnă să poată fi plătiți dublu sau triplu). Poate mai sunt din cei care își aduc aminte de iarna 84-85. Trei săptămâni cu minus 30, minus 32 de grade. Atunci SEN a rezistat”, potrivit lui Laurenţiu Ciurel, fostul manager al Complexului Energetic Oltenia, care nu ar spune nu unei propuneri de a deveni consilier al actualului Ministru al Energiei, Toma Petcu.

Nemulţumirea lui Petcu: „Analizăm situaţia de la CEO”

Ministrul Energiei, Toma Petcu, s-a arătat din nou nemulţumit de situaţia de la CEO şi a promis o analiză la compania energetică. „M-a nemulţumit şi analizăm în permanenţă ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni în mod special la CE Oltenia, faptul că stocul de cărbune în mină este unul foarte bun, aproape de 400.000-500.000 tone. Din păcate, transportul acestui cărbune către centrale nu a fost optimizat, nu a fost făcut în timp optim”.

Potrivit ministrului, au apărut probleme la descărcarea cărbunelui, din cauza gerului. „Avem cantităţi care reuşim să le descărcăm în cursul zilei de azi (…). Vom asigura vârful, vom continua ritmul de descărcare şi vom face o analiză să vedem de ce aceşti oameni care au condus până la urmă şi au fost responsabili de acest lucru nu au evaluat şi nu au încercat să meargă şi cu o situaţie în care CE Oltenia putea să meargă la capacitate maximă cu toate grupurile şi – luând în calcul o vreme rea şi neputând să transporţi cărbune – cât ai putea să rezişti”.

Răspunsul CEO

Potrivit unui comunicat de presă, Complexul Energetic Oltenia are la această oră cărbunele necesar pentru asigurarea funcţionării grupurilor energetice. Astfel, pot fi onorate comenzile de energie şi poate fi asigurată stabilitatea în Sistemul Energetic Naţional. „CE Oltenia funcţionează, de la începutul acestui an, cu o medie de cca. 8 grupuri energetice, ajungând la o putere medie orară de până la 2.900 MW în perioadele zilei cu valori maxime ale consumului de energie, acoperind o cotă de max. 30% din producţia de energie din SEN şi asigurând servicii de sistem orare de cca. 380 – 400 MW. Stocurile existente în termocentrale şi în carierele miniere la această oră, precum şi livrările zilnice care se efectuează din cariere către termocentrale permit funcţionarea fără probleme a grupurilor energetice disponibile. Se asigură permanenţa la toate punctele de livrare a cărbunelui, cu redistribuire temporară de personal în unele sectoare de activitate, în scopul menţinerii ritmicităţii descărcării navetelor de cărbune în actualele condiţii climatice care solicită eforturi deosebite pentru bună desfăşurare a acestui proces. CE Oltenia dispune de suficient cărbune pentru producerea de energie electrică necesară onorării contractelor de vânzare energie perfectate şi inclusiv pentru menţinerea stabilităţii SEN în această perioadă, cărbunele dovedind permanent că este cea mai sigură sursă de producere a energiei electrice, indiferent de condiţiile atmosferice”, potrivit unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia.

CĂTĂLIN STOICA

Distribuie articolul