Bătaie pe locurile de muncă de la Rostramo

de LM 0

Peste o mie de persoane au venit, luni, pe platforma fostei fabrici de mobilă Rostramo, din Târgu Jiu, pentru a depune cereri de angajare la noua fabrică de cablaje auto. Angajatorul a venit pregătit cu 500 de formulare, dar nu au fost suficiente. Reprezentanții firmei de cablaje nu se așteptau ca încă din prima zi să vină un număr atât de mare de oameni care să își caute un loc de muncă.

 

Primele 500 de angajări

Investitorul japonez, care a anunţat deschiderea unei linii de componente auto, va selecta în primă fază 500 de muncitori. Au rămas fără formulare Adrian Gavrilă, reprezentantul trimis de firma japoneză la Târgu Jiu, a precizat că CV-urile vor fi analizate și apoi triate, urmând ca cei selectați, în vederea angajării, să fie contactați de reprezentanții firmei. „Au venit foarte mulţi din Târgu Jiu şi din judeţ. Nu aveam formulare suficiente, dar până la urmă am găsit pentru toată lumea. Avem nevoie să realizăm o bază pentru începerea recrutărilor. Vom trimite datele la firmă, la Severin, după care oamenii urmează să fie contactaţi. Suntem zilnic aici. Primim în continuare CV-uri. Din primele discuţii se pare că prima linie va fi pusă în funcţiune în luna aprilie şi se vor face primele 500 de angajări, apoi se va continua cu a doua linie şi se va trece de 1.200 de muncitori. Acesta este planul pe care îl ştiu şi eu”, a declarat Adrian Gavrilă.

Consultanţă de la Şomaj

Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj colaborează cu şefii firmei japoneze pentru recrutarea de personal. Este vorba inclusiv de persoane care lucrează la fabrici similare în partea de vest a ţării şi care vor să revină acasă, mai aproape de familii. „O să discutăm cu ei să vedem modalitatea de recrutare. Vom avea o întâlnire în zilele următoare cu angajatorul respectiv. Va participa şi primarul Aurel Popescu, din Târgu Jiu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, domnul Cosmin Popescu. Avem mulţi gorjeni care lucrează la firme de componente auto. Mulţi sunt plecaţi în alte judeţe şi au familiile acasă. Din câte am înţeles în primăvară se vor face primele angajări. Vedem cu ce putem să îi ajutăm şi putem să le oferim consultanţă”, a declarat Romeo Chiriac, şeful AJOFM Gorj.

 

Mai aproape de casă

O parte dintre cei care s-au prezentat au depus solicitări pentru angajarea copiilor. „Am venit să depun CV-ul pentru fiul meu. A lucrat la firme de cablaje de la Arad și Timișoara și are experiență. Pentru tineri este un loc bun de muncă“, a precizat o femeie.

Un bărbat de 56 de ani a depus cereri atât pentru el, cât și pentru cei doi copii: „Am venit să depun cereri pentru cei doi copii, care au lucrat la firme de cablaje în Arad și Timișoara, dar și pentru mine. Am lucrat în petrol în ultimii 20 de ani. Am înțeles că salariile nu sunt foarte mari, dar este un loc de muncă binevenit mai ales pentru tineri. E greu să trăiești fără bani“.

Adi Benegui, din comuna Vladimir, a lucrat în ultimii zece ani în străinătate, dar nu mai vrea să plece de acasă: „CV-urile vor fi trimise la Severin, unde se va face selecția. Nu ni s-a spus nimic cu privire la salariile pe care le oferă. Am lucrat mai mulți ani în străinătate, în Grecia, Luxembourg și Spania. Am lucrat în construcții, în agricultură și la o fermă, dar niciunde nu e mai bine decât acasă“.

Cereri primite până la sfârşitul lunii

Ion Lupulescu, reprezentant al fabricii, a spus că cererile de angajare se primesc în continuare, în zilele următoare: „Angajările se vor face în funcție de cum se va amenaja construcția fabricii. Se preconizează că în aprilie se va da drumul la o linie. Firma de la Severin a trimis cereri tip CV. Se vor trimite la firmă, după care persoanele respective vor fi contactate în vederea angajării. Formularele vor fi primite în fiecare zi, după ora 8,00“.

Luni au fost depuse circa 2000 de cereri de angajare. Investiţia de la Târgu Jiu aparţine Sumitomo. a treia mare corporaţie din Japonia care controlează indirect constructorul auto Mazda şi direct producătorul de electronice NEC. În plus, are dreptul să producă şi să vândă anvelope Dunlop pe anumite pieţe.

CĂTĂLIN STOICA
ALIN PETRE

Distribuie articolul