Alegeri în creierii munților. Secție de votare într-o fostă şcoală dărăpănată (GALERIE FOTO)

de LM 0

Cerna Sat este cea mai îndepărtată localitate din judeţul Gorj, iar ca să ajungi aici trebuie să treci prin judeţele Mehedinţi şi Caraş Severin. Procesul electoral în această localitate izolată s-a desfășurat cu mare dificultate. Secția de votare a fost amenajată într-o fostă şcoală, ajunsă între timp o ruină. Tavanul de deasupra sobei stă să cadă, iar mai multe scânduri din podea s-au desprins. Cei care aveau ghinionul să calce pe o scândură care se balansa riscau să se lovească.

Doar 48 de alegători

Pe drumul din Cerna Sat nu era nici țipenie de om. Doar în apropierea fostei şcoli se zăreau câţiva oameni. Erau membrii Secţiei de votare nr. 259, care au ieşit afară, pentru că înăuntru era mai frig şi, în plus, se plictiseau, pentru că rar venea cineva să voteze. Până la ora 13.00 votaseră cam şapte persoane. „Avem un număr de 48 de alegători pe listele permanente. Dimineaţa şi la prânz oamenii sunt ocupaţi cu treburile din gospodărie. Încep să vină mai târziu, după ora 14,00. Întotdeauna, aici a fost o prezenţă mare la vot, de peste 90%“, ne-a spus Petre Bivolariu, preşedintele Secţiei de votare nr. 259, care are experienţă, pentru că şi la alegerile de acum patru şi opt ani a fost prezent la secţia din cel mai izolat sat din Gorj.

„Stăm la soare, să ne încălzim”

Secția de votare nr. 259 a fost un adevărat pericol, atât pentru cei care au venit la urne, dar și pentru membrii care fac parte din comisie. „Trebuie să ne adaptăm condiţiilor. Este o perioadă scurtă de doar o zi. Aseară am constatat şi noi care sunt condiţiile de aici. La alegerile trecute, procesul electoral s-a desfăşurat în altă sală, unde erau condiţii mai bune. Cele două aeroterme nu fac faţă şi stăm mai mult pe afară, la soare, ca să ne încălzim“, a spus Petre Bivolariu.

„Condiţii foarte grele. E o ruşine“

O parte dintre cei care fac parte din Comisia Secţiei nr. 269 sunt din comuna Padeş şi au venit de la peste 50 de kilometri de distanţă. Sabin Burloi, membru în Comisia de la Secţia nr. 259, susţine că suma pe care o primeşte nu acoperă nici costurile de transport: „Sunt nemulţumit de condiţiile de aici. Primim 65 de lei, dar noi venim de la 70 de kilometri. Am înţeles că ni se va plăti doar combustibilul, dar un şofer ne cere mult mai mult ca să ne aducă aici. Sunt condiţii foarte grele. E o ruşine. E mafie mare în ţară. Românii o duc din ce în ce mai greu. Oricine ar veni, nu se schimbă nimic. Îmi e ruşine că sunt român“.

Ce vor sătenii din Cerna Sat

Verginia Semen a fost cel de-al şaptelea alegător care s-a prezentat la vot. Ea vrea să aibă un drum mai bun, un magazin de unde să cumpere pâine și un dispensar. „Sper că va fi mai bine. Cu acest gând am votat. Aici avem nevoie de multe. Drumul e rău şi alimente nu avem de unde să cumpărăm. Dacă ne doare ceva, nu avem unde să mergem, pentru că nu există dispensar. Am rămas doar noi, cei în vârstă, în sat. Şcoala s-a închis, pentru că nu mai sunt copii. Am o pensie de 450 de lei. Vine poştaşul şi o aduce. Câteodată vine mai târziu, că i se strică maşina şi nu are cu ce să ajungă aici“, ne spune Verginia Semen.

ALIN PETRE

Distribuie articolul