A achitat un impozit în monede de 50 de bani. Casiera a început să plângă

de LM 0

impozit-1

O tânără din comuna Cătunele a achitat un impozit, în sumă de 75 de lei, în monede de câte 50 de bani. Alina Puncioiu, 33 de ani, a vrut să protesteze în acest fel față de măsura popririi instituită de Primăria Cătunele pe pensia tatălui ei, pentru o serie de impozite neachitate. Femeia a strâns monedele în aproximativ șapte ore: „Am mers la magazinele din Motru să schimb banii, la o bancă și la alți agenți economici. Așa am reușit să strâng 75 de lei în monede de 50 de bani“, ne spune Alina Puncioiu.

 

Trei kilograme de monede

Vineri, 28 octombrie, Alina a mers la sediul Primăriei Cătunele pentru a achita o serie de impozite: „Cred că monedele cântăreau cam trei kilograme. Am plătit în total impozite de 130 de lei, printre care și un impozit de 75 de lei în monede. Când m-a văzut, casiera s-a pus pe plâns. Nu a vrut să numere. Spunea că pune ea banii din salariu și chiar suma dublată. M-a implorat să-i spun ce sumă este. Nu am putut să fiu așa de crudă și i-am spus că e vorba de 75 de lei. A luat banii fără să-i mai numere. Am vrut să protestez în acest fel și să nu se mai repete“, povestește Alina Puncioiu.

impozit-2

„Ne-am trezit cu contul gol”

Alina Puncioiu deține mai multe case în comuna Cătunele, lăsate în grija sa de către părinții ei prin procură generală. Tânăra are domiciliul în satul Steic, la aproximativ un kilometru de sediul Primăriei Cătunele. În luna mai, s-a mutat într-o casă aflată în satul Valea Perilor, la doar 20 de metri de sediul primăriei, și această locuință fiind pe numele ei, pentru că bunicul s-a îmbolnăvit și nu avea cine să-l îngrijească. „Cei de la primărie știau că eu acolo locuiesc. În permanență, de cel puțin două ori pe săptămână, am fost în sediul primăriei, pentru alte probleme. Toată lumea de acolo mă cunoaște. Bunicul meu a murit la sfârșitul lunii iulie și a trebuit să ne ocupăm de tot. Pe data de 12 septembrie, am mers cu părinții mei la Motru, pentru ca tatăl meu să scoată pensia, ne-am trezit cu contul gol. 30% din pensie era oprită, fără înștiințare, fără somație. Tatăl meu are un stent la inimă, iar mama e înregistrată cu tensiunea 27/22, pentru că s-a născut cu inima mărită, astfel încât ar fi putut să facă un stop-cardiac în fața băncii. Era vorba de o sumă de 12 milioane de lei, impozite acumulate pentru mai multe proprietăți“, spune Alina Puncioiu.

 

„Nu sunt de rea-credință“

Femeia precizează că nu a fost de rea-credință și că nu știa că a fost somată să achite suma resepctivă. Mai mult decât atât, localnica susţine că nu a primit vreo înștiințare de la primărie și nici părinții ei, care sunt proprietarii casei. „Am aflat ulterior că pe 15 iulie, poștărița a venit și mi-a pus hârtia în poarta casei de la Steic, cu toate că eu nu locuiam acolo. Nu a semnat nimeni pentru primirea scrisorii și eu nu am găsit-o. Eu nu sunt de rea-credință. Eu mi-am plătit la timp toate impozitele“.

ALIN PETRE

Distribuie articolul